Už neviete ako pripraviť lososa? Tu sú tri vynikajúce recepty.
Toast so šalátom z lososa
(4 osoby)
- 4 plátky toastového chleba
- 2 ks aljašského lososa
- 0,01 kg šalotky
- 0,01 kg pažítky
- 0,1 kg celozrnnej horčice
- 0,1 kg majonézy
- 4 veľké listy šalátu Dubový list
- 0,005 kg kôpru
- 1 ks citrónu
- 0,05 l olivového oleja
- soľ
- čierne mleté korenie
Šalotku a pažítku nakrájame na jemno a pridáme k lososovi. Dochutíme soľou, korením, horčicou, citrónovou šťavou a spojíme majonézou. Na opečený toast dáme list šalátu. Šalát z lososa dáme na vrch a ozdobíme kôprom.
Závin z aljašského lososa s brokolicou
a omáčkou z červených paprík
- 3 ks aljašského lososa
- 0,3 kg lístkového cesta
- 0,2 kg špenátu
- 0,1 kg masla
- 0,05 l žĺtkov
- soľ
- mleté čierne korenie
- 0,05 kg cesnaku
- 0,5 kg brokolice
- 0,5 l smotany
- 0,2 kg papriky (červenej)
- olivový olej
Vyváľame si cesto na tenký plátok. Pridáme na masle orestovaný špenát dochutený cesnakom, soľou a korením. Na to položíme lososa, zabalíme a potrieme žĺtkom. Pečieme na 200 oC cca 15 minút.
Omáčku si pripravíme orestovaním červených paprík na olivovom oleji. Pridáme smotanu, soľ, korenie a rozmixujeme. Brokolicu uvaríme v osolenej vode.
Krémová polievka z aljašského lososa s chlebovými krutónmi
(4 osoby)
- 2 ks aljašského lososa
- 1 l mlieka
- 0,5 l smotany na šľahanie
- 0,01 kg bazalky
- 1 ks bagety
- soľ
- čierne mleté korenie
- cesnak
- olivový olej
Zvaríme mlieko so smotanou. Pridáme vykosteného lososa a poriadne rozšľaháme. Dochutíme soľou, korením a bazalkou. Z bagety si urobíme kocky a opečieme s cesnakovým olejom.
Foto archív redakcie